Предстоящи събития

Анкета

1. Одобрявате ли текста и музиката на ХИМН НА ГРАД ТВЪРДИЦА?

Резултати:
Одобрявам текста и музиката :
74% Complete (success)
Не одобрявам текста и музиката :
13% Complete (success)
Не мога да преценя :
13% Complete (success)

Обръщение на кмета на Община Твърдица

Дата на публикуване: 13.10.2021 16:33
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
ГОСТИ НА ГРАД ТВЪРДИЦА,
ИМЕННИЦИ,

 

За мен е изключително удоволствие  от свое  име  и  от името на ръководството на Община Твърдица да Ви поздравя по случай празника на нашия град и храмов празник – Петковден.

Във времена като днешните, когато целия свят е в примката на глобална пандемия все повече имаме духовната нужда да се обърнем към нашите светци – духовни закрилници. Такъв духовен закрилник не само на Твърдица, но  и на българския народ е света Петка.

По традиция всяка година на 14 октомври градът под Кутра празнува. Празнува за здраве и благополучие, за благоденствие и просперитет, за вяра и упование.

Затова, позволете ми, в този тържествен ден да отправя своята и на моите колеги, благодарност към хората, които с делата си градят бъдещето на нашия град, въпреки трудностите и препятствията, въпреки пандемията. Хората, които обогатяват културния фонд на града със своите творения в областта на изкуството, науката и спорта, които създават съвременната история на Твърдица. Точно тези хора ни дават сили да вярваме, че добрите традиции са съхранени и ще се предават на поколенията, за да пребъде вярата в доброто и за да се възраждат силата и самочувствието на съвременните млади хора в град Твърдица. Такива хора са г-жа Славка Кисьова, госпожа Боряна Иванова, доброволците от доброволното формирование, които днес ще получат своите грамоти на тържествената сесия на ОбС-Твърдица и  всички  онези притекли се на помощ мъже, жени, младежи /които няма да изброявам поименно за да не пропусна някого/, които без колебание на 27.07.2021  г. се включиха доброволно за потушаване на зловещия пожар обхванал гората под връх Кутра. Точно под  символа на нашата твърдишка идентичност и които не позволиха тази гора завещана ни  от нашите родители да бъде унищожена. От все сърце им благодаря и им желая крепко здраве. Ние всички се гордеем с Вас.

От  все сърце пожелавам  и на всички жители и гости на Твърдица да бъдат здрави, успешни и в душевно равновесие със себе.

А ние като ръководство сме щастливи,  че сме  успели да съхраним бита и културата на Твърдица и продължаваме да развиваме този исторически град. Защото богатата културна историята на родния ни град, уникалната му природа, опазването на занаятите през вековете, съхраняването на обичаите, характерни за нашия край, са повод за самочувствие и гордост! Гордост, която трябва да завещаем на бъдещите поколенията, както и да предадем на децата ни всичко онова, което ни е запазило като род.

Но се обръщам специално към младите хора. Обръщам се към Вас, които признавам  губим като жители всеки ден. Вие имате мечти  и  пориви. Нашия град е  тесен за Вас. Дълбоко осъзнаваме, че не можем да Ви спрем в мечтания от Вас поход да „завладеете” света. Затова, когато постигате заветните си мечти / а ние сме сигурни, че ще ги постигнете/, помнете  Вашия роден дом. Бащиното огнище. И подкрепяйте добрите инициативи тук. Помагайте за да пребъде нашия град, да се развива, да става все по красив, все по конкурентноспособен. Вие ще го направите по добро място, в което да се завръщате с радост и трепет.

Градът ни ще продължава да създава можещи и знаещи хора, подготвени за предизвикателствата на съвременния глобален свят.  Затова се обръщам и към Вас учители. Продължавайте да давате знания. Но и овладявайте новите знания, правете ги достояние на учениците, влагайте дързост и старание във всички нови тенденции и извеждайте децата на едно национално ниво на знанията. Обръщайте внимание персонално на всяко дете. Борете се за него. Възпитавайте толерантност, търпимост, устрем, желание за знания и  успехи. Обич към родния град. Но създавайте най напред човеци.

Уважаеми съграждани, днес е и ден за равносметка. Не  успяхме да направим много неща, за което нямаме извинение, направихме и немалко, което Вие напълно заслужавате и сте платили със своите данъци. Започна най накрая. ремонта на сградата на Спешна помощ, който се бави години наред. И тук е мястото да благодаря на всички медицински лица в града, които в условията на пандемия се грижиха всеотдайно за нас. Но тук е мястото и да споделя, че политически дребнотемия и лични нападки ни попречиха да направим още ред други неща, които желаем и можем. Битките са ежедневни. Противопоставянето е разбираемо. Но днес предлагам да посетим нашия храм – Света Петка и запалвайки свещичка пред иконата на нашата закрилница да си дадем равносметка, че с градивна критика и контрол, с разбирателство, взаимна подкрепа и единство, загърбвайки личните пристрастия между два избора можем, да продължим да вървим напред, постигайки цели жизненоважни за всички нас. Едва ли някой се съмнява, че  слабостите са много, че  трудностите са на всяка крачка. Че трудно се постигат успехи. Но съм сигурен, че  никой не си прави  илюзии, че успеха може да се случи без усилия.

В заключение още веднъж пожелавам здраве и сполука, професионални и лични успехи, ползотворни начинания и реализирани намерения.

Нека сме реалисти. Твърдица  не е богат град. Но е кътче с много дадености, съчетало древността, въплатена в крепостта ни, стоицизма, символизиран от Потопената църква и съвремието прокрадващо се в усмивките на младите хора.

 

Честит празник Твърдичани!

Бъдете благословени!

 

 

КМЕТ НА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА
Атанас Атанасов